Kosac – film koji ne pruža drugu priliku

Prije dva dana sam na amsterdamskom filmskom fastivalu “Pluk de nacht” imao priliku pogledati film Kosac, reditelja Zvonimira Jurića. Amsterdamska publika nije nešto posebno bila oduševljena ovim našim filmom, valjda zato što je prilično lokalan, i zanimljiv samo nama koji dolazimo iz ovih nesretnih krajeva. Glavne uloge igraju Mirjana Karanović i Ivo Gregurević, koji se i u filmu zovu Mirjana i Ivo. Radnja se dešava u slavonskom seocetu blizu Donjeg Miholjca, gradića na samoj granici sa Mađarskom. Vrijeme je poslijeratno, otprilike možda početak 2000-ih, kada smo počeli shvatati da nas je rat sve zajebao, te da nismo sposobni napraviti ništa od života.

Резултат слика за film kosac

Kosac; režija: Zvonimir Jurić; uloge: Mirjana Karanović, Ivo Gregurević; 2014.

IMDb rejting: 7.1/10

Priča počinje kada u mrklom mraku, u nekoj potpunoj vukojebini, Mirjana ostaje bez goriva, a pomoć će joj pružiti Ivo, čovjek koji noću radi kao kosač, te koji je bio u zatvoru zbog silovanja neke žene prije deceniju ili više. Ona će to saznati na benzinskoj pumpi od prodavača Josipa, i od tog momenta počinje psihološki horor. Kroz narednih sat vremena čekamo da se nešto desi, usput prateći život običnog Slavonca, kojeg je uhvatio PTSP (skoro svi likovi su takvi), koji loče dan i noć (većina), te gradi sebi život koji ne liči ni na šta, što se očituje kroz policajca Željka i njegovu ženu Dalmatinku koju je stid roditelje dovesti u njihovu trošnu i nikakvu kuću, bez parketa i oronulih zidova.

Josip je dobar mladić koji će se zabrinuti za Mirjanu jer je ova i pored toga što ju je upozorio na Ivinu prošlost, ipak odlučila otići sa njim na čaj i sjesti u njegov traktor. I dok se Josip ne uspijeva uklopiti u zabavu koju organizuje njegov brat povodom ženine trudnoće, brinući šta će se desiti s Mirjanom, u Ivinu očajnu nastambu upada policija i kvari novu šansu koju je dobio od nepoznate osobe. Kosac je film o PTSP-u, te o svoj nesreći koja nas je zadesila nakon rata. To je film o svima nama kojima je kafana svih ovih godina bila neizbježna sudbina, te o svima nama koji nikad nismo dobili drugu šansu za normalan život.

Da li će Ivo dobiti i iskoristiti drugu šansu, saznaćete ako se odlučite da pogledate ovu mračnu dramu, prilično ispunjenu povremenim humorističnim ispadima glavnih likova, ali potpuno realnoj i crnoj, kakva naša stvarnost upravo i jeste. Film se neće svidjeti strancima, ali ovakvo nešto i ne treba da im se svidi. Ovo je film pravljen za nas jer je upravo o nama, a briljantni Ivo i Mirjana će nam pomoći da u njemu i uživamo jer su to ipak glumci koji ne znaju odigrati loše.

Kritika je objavljena na portalu filmofil.ba, avgusta 2015. godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s