Oxi lihvarima i n€in fašistima!

Nemam mnogo veze s Grčkom, osim što sam tu zemlju posjetio nekoliko puta, uglavnom turistički. Tada sam uglavnom uživao, što u sjajnoj grčkoj hrani, što u gostoljubivosti na sve strane, solunskom noćnom životu ili prelijepoj prirodi na Tasosu. Pošto živim u Holandiji, naslušao sam se svakakvih gluposti o tome kako su Grci lijeni, kako ne žele da rade, odlaze u penziju sa 50 godina, korumpirani su, bla bla bla.

U zemlji u kojoj živim radi se krvnički, pogotovo ako ste stranac. Efikasnost je na zavidnom nivou, a konstantno izlaze neka istraživanja o tome kako su Južni Evropljani na dnu ljestvice efikasnosti, na vrhu korumpiranosti, da imaju najgori zdravstveni sistem, a zapadnjaci najbolji itd. Pa ipak, živeći u oba sistema, ne bih se složio ni sa jednom stavkom. Gledajući ovlaš njemačke novine, naišao sam na podatak u Die Zeitu u kojem stoji kako Grci ustvari rade najviše, a Holanđani i Nijemci najmanje.

Juče je u Grčkoj pobijedilo veliko “NE” međunarodnim lihvarima, koji su u stilu braće Gaši ucjenjivali kompletnu jednu naciju čija demokratska tradicija postoji hiljade godina. Pritom su sa ubjedljivih 61% očitali lekciju svim kvazi ljevičarima i smiješnim socijaldemokratima, poput njemačkog SPD-a, holandskog PvdA ili balkanskih verzija SDP-a. Sve te partije su postale sve samo ne ljevičarske, a što se može vidjeti kada Zoran Milanović najavljuje preimenovanje zagrebačke zračne luke u “Franjo Tuđman”, a SPD u stilu Superhika utjeruje dug svim građanima Grčke. Oni su čak otišli i dalje, te je jutros jedan od njihovih ministara, Sigmar Gabriel, izjavio kako je “Tsipras porušio sve mostove.”

Za one koji ne znaju, Superhik je lik iz kultnog stripa Alan Ford, koji je poznat po tome da otima siromašnima da bi dao bogatima. On je i sam siromašan i nikakav, radi kao čistač ulica, ali mrzi siromašne jer prljaju grad, i to je razlog njegovog angažmana. On je sjajna usporedba današnjeg MMF-a, Svjetske banke i ECB-a, koji su takve stvari radili u Grčkoj, ali i u drugim zemljama na Balkanu. Svi naši Superhikovi, koji se beskičmenjački saginju njihovoj kolnijalističkoj politici su i danas na vlasti, i ko zna kada će otići.

Naime, 2008. godine, kada je počela finansijska kriza (zna se dobro kome zahvaljujući), grčka vlada na čelu sa beskičmenjacima je uzela kredite od komercijalnih banaka po nenormalnim kamatama, od preko 20%. Kada nisu mogli vraćati te novce, Trojka je “velikodušno” ponudila “pomoć” od nekih tristo milijardi, od kojih je 90% ponovo završilo u ovim prvim bankama. Te banke su, gle čuda, uglavnom njemačko, britansko i francusko vlasništvo. Dakle, prvi kredit je vraćen drugim, a sada lihvari žele naplatiti i drugi, i tako Grčku guraju u višestruku propast i dužničko ropstvo iz kojeg se matematički nemoguće izvući.

Ipak, ovaj put su se namjerili na malo krupniji zalogaj. Grčka ima dugačku političku povijest i nisu od juče na sceni sa zapadnoevropskim pljačkašima koji su svoje zemlje izgradili zahvaljujući porobljavanju, pljačkanju, kolonijalizaciji potlačenih i jadnih, te upravo oprostu dugova. Danas se malo o tome priča, ali Njemačka je poslije oba svjetska rata bila u strašnim dugovima, koje je opraštala, između ostalog, i Grčka. Jedan od poznatijih svjetskih ekonomista, Thomas Piketty u intervjuu za Die Zeit je izjavio kako “njemačkog privrednog čuda nikad ne bi bilo bez oprosta dugova”. Dodaje kako su “Nijemci zadnji koji nekome mogu davati lekcije”.

 

A kao što znamo, Njemačka nikada ni Jugoslaviji nije platila ratnu odštetu, a danas i naše zemlje duguju bezobrazno velike sume koje se zadužuju domaći politički idioti koji se odazivaju na imena dodika, čovića, izetbegovića, milanovića, pusića, tadića itd.

Piketty dodaje da je hitno potrebna “konferencija o evropskim dugovima”, slična onoj kakvu smo imali nakon Drugog svjetskog rata. “Restruktuiranje dugova je neizbježno, i to ne samo u Grčkoj. Umjesto da gubimo vrijeme na priču koja je nemoguća, a to je da će Grci ostvarivati suficit po 1-2% godišnje i tako dugove vraćati 40 godina, bilo bi bolje da se pogledamo u ogledalo i zaključimo da se to nikad neće desiti”.

Jedan od uglednih profesora sa Univerziteta u Grazu, Florian Bieber, na svom Facebook profilu kaže kako ima malo razloga za slavlje, te kako “Grčka sada treba napustiti Eurozonu”. Na nečiju digresiju o njemačkim dugovima, te moju opasku o tome kako se njegova Austrija izvukla nakon oba rata, Bieber je samo pitao “kako je to povezano?”

Naravno, to nije povezano sa današnjim vremenom, ali je sjajna usporedba da su neki jednakiji od drugih. Ubjeđivati ljude da su Švabe “pokazale solidarnost” tako što su 270 milijardi dali privatnim bankama u Grčkoj, a preko tih banaka ponovo izvukli taj novac, je sve samo ne ozbiljno. Ubjeđivati ljude da su Njemačka i Francuska (a i Austrija, koja po našoj Bosni takođe veoma uspješno lihvari kroz svoje banke) primjeri kakve treba slijediti, a u isto vrijeme znati da su kroz NATO savez odgovorni za sva sranja ovog svijeta je zaista smiješno.

Ipak, ovog puta bi bilo malo previše bombardovati Grčku i donijeti im demokratiju, kao što se to radilo u Libiji, Iraku, Ukrajini i gdje je sve moglo. Dok su na Balkanu rovarili devedesetih prilično neprimjetno i ubijedili svijet da smo mi divlja plemena, danas to po svijetu rade potpuno otvoreno, bezobrazno i potpuno beskrupulozno.

Međutim, Grčka je tvrd orah, pa će biti da su se ovaj put ipak malo zajebali.

Tekst je objavljen u julu 2015. godine, na sajtu http://www.novinar.me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s